Szaszłyki w indyjskim stylu

podrasowany klasyk, czyli szaszłyki, w których kurczak będzie na maxa soczysty i aromatyczny🫢

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki

Mięsko:

  • 2 spore piersi z kurczaka/mięso z uda kurczaka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżka kminu rzymskiego
  • szczypta chilli
  • sok z połowy cytryny
  • sól

    Poza tym:

  • sporą cukinię
  • 2 papryki
  • 3/4 małe cebule
  • nooo i nie zapomnij o patykach
Sposób przygotowania
  1. Mięso pokrój w grubszą kostkę, przełóż do miski, dodaj przyprawy, jogurt i sok z cytryny, dokładnie wymieszaj, przykryj folią i odstaw do lodówki do zamarynowania – najlepiej na całą noc
  2. Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie (dzięki temu się nie poprzypalają)
  3. Cukinię pokrój w plasterki, paprykę w grubą kostkę, cebulkę na ósemki
  4. Składniki kolejno nabijaj na patyczki – zacznij od czegoś twardego – np. papryki lub cebuli, żeby kurczak Ci nie uciekł 🥲 Składniki nabijaj naprzemiennie, zakończ również twardym warzywem
  5. Grilluj szaszłyki w promieniach słońca z dwóch stron🌞*
Wskazówki

*w piekarniku tez wyjdą jak bedzie padać XD 220 stopni, górny grill, ok. 20 minut 🫡

Makro

1 szaszłyk to ok.:

  • E (energia): 75 kcal
  • B (białko): 11g
  • T (tłuszcze): 1.3 g
  • W (węglowodany): 4.7 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.