50 g ry偶u – najlepiej do sushi (kupisz np. w Lidlu), ale zwyk艂y re偶 przejdzie
110 ml wody
1 艂y偶eczka ksylitolu/cukru
3 艂y偶eczki octu ry偶owego
szczypta soli
DODATKI:
1 arkusz nori
og贸rek
30 g awokado
50 g w臋dzonego 艂ososia (ja u偶y艂am fileta)
50 g serka 艣mietankowego
szczypta sezamu
szczypta szczypiorku
sos sojowy
SOS SRIRACHA MAJO:
艂y偶eczka wege majo
p贸艂 艂y偶eczki srirachy
szczypta ksylitolu
4 艂y偶eczki wody
Spos贸b przygotowania
Ry偶 op艂ukaj kilka razy w letniej wodzie (tak, by woda by艂a prawie przezroczysta – u mnie by艂y to 3 razy), ods膮cz z wody i przesyp do garnka.
Do ry偶u dodaj wod臋, wstaw na palnik (moc 7/10), gdy zobaczysz pierwszy b膮bel – woda zacznie si臋 gotowa膰 zmniejsz moc do 4, przykryj pokrywk膮 i gotuj ok. 12-13 minut do momentu a偶 ry偶 poch艂onie ca艂y p艂yn.
Zdejmij garnek z ognia i odstaw (nie odkrywaj pokrywki), pozostaw pod przykryciem na 10 minut a nast臋pnie ostud藕. W tym czasie przygotuj dodatki.
Po艂膮cz sk艂adniki sosu, dopraw do smaku. Og贸rka pokr贸j w plastry, awokado na plastry, arkusz nori przetnij no偶yczkami na 4 kwadraty. Szczypiorek posiekaj.
Do ry偶u dodaj ocet wymieszany z ksylitolem i szczypt膮 soli, wymieszaj drewnian膮 艂y偶k膮.
Na ka偶dy kwadrat wy艂贸偶 ry偶, serek, 艂ososia, plastry awokado i og贸rka. Posyp sezamem i szczypiorkiem. Polej sosem.