Taco sushi

To bardziej taco czy sushi? 馃槖

Nie wiem, ale wiem, 偶e smakuje 10/10

Oce艅 ten wpis
Sk艂adniki

RY呕

  • 50 g ry偶u – najlepiej do sushi (kupisz np. w Lidlu), ale zwyk艂y re偶 przejdzie
  • 110 ml wody
  • 1 艂y偶eczka ksylitolu/cukru
  • 3 艂y偶eczki octu ry偶owego
  • szczypta soli

DODATKI:

  • 1 arkusz nori
  • og贸rek
  • 30 g awokado
  • 50 g w臋dzonego 艂ososia (ja u偶y艂am fileta)
  • 50 g serka 艣mietankowego
  • szczypta sezamu
  • szczypta szczypiorku
  • sos sojowy

    SOS SRIRACHA MAJO:

  • 艂y偶eczka wege majo
  • p贸艂 艂y偶eczki srirachy
  • szczypta ksylitolu
  • 4 艂y偶eczki wody
Spos贸b przygotowania
  1. Ry偶 op艂ukaj kilka razy w letniej wodzie (tak, by woda by艂a prawie przezroczysta – u mnie by艂y to 3 razy), ods膮cz z wody i przesyp do garnka.
  2. Do ry偶u dodaj wod臋, wstaw na palnik (moc 7/10), gdy zobaczysz pierwszy b膮bel – woda zacznie si臋 gotowa膰 zmniejsz moc do 4, przykryj pokrywk膮 i gotuj ok. 12-13 minut do momentu a偶 ry偶 poch艂onie ca艂y p艂yn.
  3. Zdejmij garnek z ognia i odstaw (nie odkrywaj pokrywki), pozostaw pod przykryciem na 10 minut a nast臋pnie ostud藕. W tym czasie przygotuj dodatki.
  4. Po艂膮cz sk艂adniki sosu, dopraw do smaku. Og贸rka pokr贸j w plastry, awokado na plastry, arkusz nori przetnij no偶yczkami na 4 kwadraty. Szczypiorek posiekaj.
  5. Do ry偶u dodaj ocet wymieszany z ksylitolem i szczypt膮 soli, wymieszaj drewnian膮 艂y偶k膮.
  6. Na ka偶dy kwadrat wy艂贸偶 ry偶, serek, 艂ososia, plastry awokado i og贸rka. Posyp sezamem i szczypiorkiem. Polej sosem.
  7. Podawaj z sosem sojowym.
Wskaz贸wki
Makro

1 taco:

  • E (energia): 150 kcal
  • B (bia艂ko): 5 g
  • T (t艂uszcze): 8.5 g
  • W (w臋glowodany): 14 g
Oce艅 ten wpis

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.