Tagiatelle w sosie dyniowym z duszonymi pieczarkami

Mój ukochany jesienny makaron. Smakuje jak wegetariańska wersja mac’n cheese!

Jeśli lubisz makarony w kremowym sosie to coś dla Ciebie.

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
  • makaron tagiatelle pełnoziarnisty – 70g
  • mleko 1,5% – 125ml (pół szklanki)
  • puree z dyni – 90g (pół szklanki)
  • pieczarki – 100g (4 duże)
  • cebula – 50g (1 mała)
  • ser cheddar – 15g (1 plaster)
  • czosnek – 10g (2 ząbki)
  • oliwa z oliwek – 5g (1 łyżeczka)
  • parmezan – 8g (1 łyżeczka)
  • liście pietruszki – 12g (1 łyżka)
  • tymianek – 5g (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania
1. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulkę oraz odrobinę soli.
2. Gdy cebula się zeszkli dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki. Duś do przyrumienienia.
3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko, puree z dyni oraz tymianek.
4. Duś chwilę razem a następnie dodaj ugotowany al dente makaron i dokładnie wymieszaj.
5. Podaj z parmezanem, grubomielonym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
Wskazówki
  • Do zeszklonej cebuli dodaj odrobinę cukru. Skarmelizuje się i nabierze głębszego smaku i aromatu 🙂
  • Puree z dyni możesz przygotować samemu – upiecz dynię do miękkości, oddziel od skórki i zblenduj na gładki mus.
Makro
  • E (energia): 529 kcal
  • B (białko): 28.2 g
  • T (tłuszcze): 17.5 g
  • W (węglowodany): 63.2 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.