Tagliatelle w sosie z pieczonych pomidorów z kremową burratą
Tagliatelle w sosie z pieczonych pomidorów z kremową burratą 🤌🏻
Czyli jeden z 50 przepisów, które znajdziecie w eBooku – Podwójny Apetyt na obiad✨
Oceń ten wpis
2 porcje
50 minut
605 kcal
Składniki
pomidorki koktajlowe – 600 g
makaron tagliatelle – 160 g
cebula – 60 g (1 mała)
czosnek – 1 główka
oliwa z oliwek – 10 g (1 łyżka)
oregano – pół łyżeczki
bazylia – 1 garść
mozzarella burrata – 125 g (1 kulka)
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 190°C (góra – dół). Cebulę obierz i pokrój na ósemki, czosnek w łupinie przekrój w poprzek, pomidorki oberwij z gałązki (2 małe gałązki pozostaw w całości – będą potrzebne do dekoracji).
Pomidorki wraz z czosnkiem i cebulką przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą, oprósz sporą szczyptą soli i piecz ok. 35 – 40 minut – do przyrumienienia.
Dwie gałązki upieczonych pomidorków odłóż na bok, resztę, wraz z upieczoną cebulką, czosnkiem i sokami, które wyciekły podczas pieczenia przełóż do kielicha blendera, dodaj bazylię, oregano i zblenduj całość na gładki sos. Dopraw do smaku.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź i połącz z sosem.
Podaj z porwaną burratą, listkami bazylii i gałązką upieczonych pomidorków. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem.