Tagliatelle w sosie z pieczonych pomidorów z kremową burratą

Tagliatelle w sosie z pieczonych pomidorów z kremową burratą 🤌🏻

Czyli jeden z 50 przepisów, które znajdziecie w eBooku – Podwójny Apetyt na obiad✨

Oceń ten wpis
Składniki
  • pomidorki koktajlowe – 600 g
  • makaron tagliatelle – 160 g
  • cebula – 60 g (1 mała)
  • czosnek – 1 główka
  • oliwa z oliwek – 10 g (1 łyżka)
  • oregano – pół łyżeczki
  • bazylia – 1 garść
  • mozzarella burrata – 125 g (1 kulka)
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik rozgrzej do 190°C (góra – dół). Cebulę obierz i pokrój na ósemki, czosnek w łupinie przekrój w poprzek, pomidorki oberwij z gałązki (2 małe gałązki pozostaw w całości – będą potrzebne do dekoracji).
  2. Pomidorki wraz z czosnkiem i cebulką przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą, oprósz sporą szczyptą soli i piecz ok. 35 – 40 minut – do przyrumienienia.
  3. Dwie gałązki upieczonych pomidorków odłóż na bok, resztę, wraz z upieczoną cebulką, czosnkiem i sokami, które wyciekły podczas pieczenia przełóż do kielicha blendera, dodaj bazylię, oregano i zblenduj całość na gładki sos. Dopraw do smaku.
  4. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź i połącz z sosem.
  5. Podaj z porwaną burratą, listkami bazylii i gałązką upieczonych pomidorków. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
Wskazówki
Makro

Kalorie i makro (1 z 2 porcji):

  • E (energia): 605 kcal
  • B (białko): 20.5 g
  • T (tłuszcze): 22.3 g
  • W (węglowodany): 77.3 g
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.