Tarta cytrynowa z bezą szwajcarską

Chrupiący kruchy spód, kwaśny lemon curd a do tego kremowa, słodka, ale z wierzchu chrupka beza szwajcarska 🫠

Oceń ten wpis
Składniki

Spód:

  • 200 g jasnej mąki pszennej
  • 50 g mąki migdałowej
  • 90 g zimnego masła
  • 10 g cukru
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

    Krem cytrynowy:

  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru
  • 100 ml soku z cytryny
  • starta skórka z 2 cytryn
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 ml wody
  • 30 g masła

    Beza:

  • 3 białka jajka (90 g)
  • 160g cukru
Sposób przygotowania
  1. Składniki na spód miksujemy w malakserze, na koniec ciasto krótko zagniatamy w dłoniach. Wkładamy je pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia i wałkujemy na placek o średnicy w 27 cm. Przekładamy do formy o średnicy około 25 cm i wstawiamy do lodówki na 30 min.
  2. Schłodzone ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy około 25 min w temperaturze 180°C.
  3. Przygotowujemy krem. Wszystkie składniki oprócz masła mieszamy trzepaczką. Przelewamy masę do garnka i podgrzewamy, energicznie mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojone w kostkę masło i mieszamy, aż się rozpuści. Krem przelewamy przez sitko i wykładamy na wystudzony spód. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.
  4. Przygotowujemy bezę. Garnek z niewielką ilością wody stawiamy na kuchence, na nim umieszczamy metalową miskę z białkami, tak aby nie dotykała wody. Podgrzewamy do temperatury 60°C, stopniowo dodając cukier – cały czas mieszamy składniki trzepaczką. Jeśli nie mamy termometru kuchennego, obserwujemy cukier – kiedy cały się rozpuści – masa osiągnęła odpowiednią temperaturę.
  5. Zdejmujemy miskę z garnka i ubijamy białka z cukrem, najlepiej w mikserze stojącym, 10-15 min na wysokich obrotach. Powinna powstać gęsta, lśniąca i plastyczna masa.
  6. Przekładamy bezę do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią tartę. Bezę opalamy palnikiem ręcznym.
Wskazówki

Zamiast opalać wierzch palnikiem możesz podpiec bezę w piekarniku – funkcja grill.

Makro
  • E (energia): 276 kcal
  • B (białko): 5.5 g
  • T (tłuszcze): 12.5 g
  • W (węglowodany): 35 g

 

Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.