Tarta quattro formaggi ze szparagami

edna z lepszych rzeczy jakie ostatnio jadłam – tarta quattro fromaggi ze szparagami 🫠

Zróbcie sobie na weekend, dajcie sobie trochę rozpieszczenia ✨

Oceń ten wpis
Składniki
  • Opakowanie ciasta filo – 300g
  • Garść szparagów ok. 300 g
  • Ser Gorgonzola – 100g
  • Mozzarella light – 125g
  • Masło – 10g
  • Parmezan i miód do podania
  • Garść tymianku

    Sos:

  • 2 jajka
  • Serek śmietankowy – 75g
  • Mleko – 125 ml
  • Parmezan – 1 łyżka startego
  • Spora szczypta pieprzu i soli
Sposób przygotowania
  1. Ciasto filo podziel na arkusze, każdy arkusz zwiń w harmonijkę i wypełnij nim formę do pieczenia.
  2. Arkusze wysmaruj rozpuszczonym masłem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (góra – dół).
  3. Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki, mozzarellę zetrzyj na grubym oczku, gorgonzolę pokrój na paski. Składniki sosu zblenduj.
  4. Pomiędzy arkusze ciasta dodaj startą mozzarellę, szparagi a następnie kawałki gorgonzoli. Skrop całość miodem, dodaj roztarty w dłoniach tymianek.
  5. Piecz ok. 30-35 minut do przyrumienienia i rozpuszczenia sera.
  6. Tartę podaj ze startym parmezanem, skrop miodem.
Wskazówki
Makro

(1 z 8 porcji):

  • E (energia): 253 kcal
  • B (białko): 14.1 g
  • T (tłuszcze): 9.5 g
  • W (węglowodany): 24.9 g

 

Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.