Tarta z fetą i brokułem

Idealnie sprawdzi się przy Świątecznym stole, na obiad, ale też na śniadanie – na ciepło, na zimno – jak tam Wam bardziej pasuje 🤓

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki

Ciasto:

  • 260g mąki
  • 150g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

    Nadzienie:

  • 1 spory brokuł
  • pół fety (125g)
  • 185 skyra pitnego/śmietany/jogurtu
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania
  1. Składniki na ciasto zagnięć za pomocą robota planetarnego bądź ręcznie (najpierw siekaj nożem a następnie zagnięć dłońmi), odstaw do schłodzenia na 30 minut (do lodówki/na 10 minut do zamrażarki)
  2. Ciasto podsyp mąką, rozwałkuj i przełóż na formę. Ponakłuwaj widelcem
  3. Podpiecz ok. 10 minut do lekkiego przyrumienienia (200 stopni, góra – dół)
  4. Brokuł podziel na małe różyczki, fetę pokrój w kostkę, składniki zalewy połącz
  5. Na podpieczony spód wyłóż brokuł, kawałki fety i zalej masą jajeczną
  6. Piecz ok. 30-35 minut do lekkiego przyrumienienia (180 stopni, góra-dół)
Wskazówki

Im ciasto chłodniejsze i bardziej stałe tym bardziej kruche będzie po upieczeniu

Makro

1 porcja:

  • E (energia): 360 kcal
  • B (białko): 12.9 g
  • T (tłuszcze): 21.9 g
  • W (węglowodany): 26.9 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.