Tiramisu pistacjowe z truskawkami

Kremowe, ob艂臋dnie pistacjowe w艂oskie tiramisu 馃珷

5/5 - (Ocen: 1)
Sk艂adniki
  • 5 jajek
  • 500g mascarpone
  • 6.5 艂y偶ki ksylitolu/cukru
  • 100 g musu pistacjowego
  • 300 g biszkopt贸w savoiardi
  • 300 ml mocnej kawy
  • 50 ml amaretto/wina marsala
  • 2.5 艂y偶ki posiekanych/zmielonych pistacji
  • truskawki do dekoracji
Spos贸b przygotowania
  1. Jajka dok艂adnie umyj, sparz i zdezynfekuj p艂ynem antybakteryjnym.
  2. Zaparz i ostud藕 kaw臋, do ostudzonej kawy dodaj %.
  3. W kawie maczaj biszkopty (kr贸tko z jednej i drugiej strony) i u艂贸偶 na dno formy.
  4. Bia艂ka lekko ubij, dodaj 1/3 ksylitolu i ponownie ubijaj 鈥 na mocno sztywn膮 pian臋.
  5. 呕贸艂tka ubij z reszt膮 ksylitolu na puszyst膮 pian臋, dodaj mascarpone i kr贸tko zmiksuj/wymieszaj szpatu艂k膮.
  6. Do masy dodaj mus pistacjowy, zmiksuj kr贸tko/delikatnie razem wymieszaj (r贸b to delikatnie, by krem pozosta艂 mocno puszysty).
  7. Na biszkopty wy艂贸偶 po艂ow臋 kremu a nast臋pnie drug膮 warstw臋 biszkopt贸w i ponownie krem.
  8. Wstaw do lod贸wki na min. 4 godziny, do mocnego sch艂odzenia.
  9. Wierzch posyp pistacjami, udekoruj truskawkami.
Wskaz贸wki

Tiramisu najlepiej smakuje na drugi dzie艅 lub po dobrym sch艂odzeniu.

Je偶eli przeszkadza Ci alkoholowy posmak w tiramisu – pomi艅 ten dodatek.

Makro

1 kawa艂ek:

  • E (energia): 367 kcal
  • B (bia艂ko): 9.3 g
  • T (t艂uszcze): 24 g
  • W (w臋glowodany): 27 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.