Tiramisu pistacjowe z truskawkami

Kremowe, obłędnie pistacjowe włoskie tiramisu 🫠

3.2/5 - (Ocen: 4)
Składniki
  • 5 jajek
  • 500g mascarpone
  • 6.5 łyżki ksylitolu/cukru
  • 100 g musu pistacjowego
  • 300 g biszkoptów savoiardi
  • 300 ml mocnej kawy
  • 50 ml amaretto/wina marsala
  • 2.5 łyżki posiekanych/zmielonych pistacji
  • truskawki do dekoracji
Sposób przygotowania
  1. Jajka dokładnie umyj, sparz i zdezynfekuj płynem antybakteryjnym.
  2. Zaparz i ostudź kawę, do ostudzonej kawy dodaj %.
  3. W kawie maczaj biszkopty (krótko z jednej i drugiej strony) i ułóż na dno formy.
  4. Białka lekko ubij, dodaj 1/3 ksylitolu i ponownie ubijaj – na mocno sztywną pianę.
  5. Żółtka ubij z resztą ksylitolu na puszystą pianę, dodaj mascarpone i krótko zmiksuj/wymieszaj szpatułką.
  6. Do masy dodaj mus pistacjowy, zmiksuj krótko/delikatnie razem wymieszaj (rób to delikatnie, by krem pozostał mocno puszysty).
  7. Na biszkopty wyłóż połowę kremu a następnie drugą warstwę biszkoptów i ponownie krem.
  8. Wstaw do lodówki na min. 4 godziny, do mocnego schłodzenia.
  9. Wierzch posyp pistacjami, udekoruj truskawkami.
Wskazówki

Tiramisu najlepiej smakuje na drugi dzień lub po dobrym schłodzeniu.

Jeżeli przeszkadza Ci alkoholowy posmak w tiramisu – pomiń ten dodatek.

Makro

1 kawałek:

  • E (energia): 367 kcal
  • B (białko): 9.3 g
  • T (tłuszcze): 24 g
  • W (węglowodany): 27 g
3.2/5 - (Ocen: 4)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.