Turboprosty udon w 10 minut

10 minut, czysta patelnia, zajebisty udon – brzmi jak dobry deal 馃珷

Oce艅 ten wpis
Sk艂adniki
  • 1 opakowanie udonu (200 g)
  • 1 z膮bek czosnku
  • 1 艂y偶eczk臋 p艂atk贸w chilli
  • 艂y偶k臋 posiekanego szczypiorku
  • 1 艂y偶eczk臋 cukru/ksylitolu
  • 1 艂y偶eczk臋 octu ry偶owego
  • 1 艂y偶eczk臋 sosu sojowego
  • 1 艂y偶k臋 oleju sezamowego
  • p贸艂 kostki tofu (ja u偶ylam teriyaki)

Marynata do tofu:

  • p贸艂 艂y偶eczki p艂atk贸w chilli
  • p贸艂 艂y偶eczki czosnku granulowanego
  • p贸艂 艂y偶eczki oliwy
  • p贸艂 艂y偶eczki sosu sojowego
  • 艂y偶eczka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta sezamu
Spos贸b przygotowania
  1. Tofu pokr贸j w kostk臋, prze艂贸偶 do woreczka strunowego. Dodaj wszystkie sk艂adniki marynaty i wymieszaj. Nast臋pnie dodaj skrobie i ponownie wymieszaj potrz膮saj膮c woreczkiem.
  2. Tofu upiecz w air fryerze (8 minut, 200 stopni) lub piekarniku (g贸ra d贸艂, 220 stopni), do momentu a偶 b臋dzie chrupi膮ce.
  3. W misce wymieszaj starty czosnek, posiekany szczypiorek, p艂atki chilli, sos sojowy, ocet ry偶owy i olej sezamowy.
  4. Udon ugotuj zgodnie z instrukcj膮 na opakowaniu, odced藕 i dodaj do miski wraz z odrobin膮 wody z gotowania. Dodaj tofu, dok艂adnie wymieszaj razem.
  5. Posyp sezamem.
Wskaz贸wki
Makro
  • E (energia): 562 kcal
  • B (bia艂ko): 21.4 g
  • T (t艂uszcze): 20.1 g
  • W (w臋glowodany): 72.3 g
Oce艅 ten wpis

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.