Udka w sosie hot bbq

Podwójny apetyt na grilla odc.4 – UDKA W SOSIE HOT BBQ 🌶️

Oceń ten wpis
Składniki

Składniki:

  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2,5 łyżki wędzonej papryki
  • spora szczypta chilli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu BBQ/keczupu
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka miodu
  • łyżeczka musztardy miodowej
  • 100 ml wody
Sposób przygotowania
  1. Na oliwie podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę wędzoną oraz chilli, by wydobyć z nich jeszcze więcej smaku.
  2. Dodaj sos BBQ, koncentrat, musztardę, miód, sos sojowy oraz wodę, duś chwilę razem. Możesz odłożyć nieco marynaty, by wysmarować nią kurczaka podczas grillowania.
  3. Do sosu dodaj udka, odstaw do zamarynowania na ok. 3h, najlepiej na całą noc.
  4. Udka grilluj z dwóch stron do przyrumienienia, w międzyczasie możesz wysmarować je ponownie marynatą dla większej głębi smaku.
Wskazówki
Makro

1 udko:

  • E (energia): 209 kcal
  • B (białko): 19.8 g
  • T (tłuszcze): 11.7 g
  • W (węglowodany): 5.3 g
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.