Podwójny apetyt na grilla odc.4 – UDKA W SOSIE HOT BBQ 🌶️
Oceń ten wpis
kilkanaście udek
120 minut
209 kcal
Składniki
Składniki:
1 kg podudzi z kurczaka
łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
2,5 łyżki wędzonej papryki
spora szczypta chilli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki sosu BBQ/keczupu
łyżka sosu sojowego
łyżka miodu
łyżeczka musztardy miodowej
100 ml wody
Sposób przygotowania
Na oliwie podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę wędzoną oraz chilli, by wydobyć z nich jeszcze więcej smaku.
Dodaj sos BBQ, koncentrat, musztardę, miód, sos sojowy oraz wodę, duś chwilę razem. Możesz odłożyć nieco marynaty, by wysmarować nią kurczaka podczas grillowania.
Do sosu dodaj udka, odstaw do zamarynowania na ok. 3h, najlepiej na całą noc.
Udka grilluj z dwóch stron do przyrumienienia, w międzyczasie możesz wysmarować je ponownie marynatą dla większej głębi smaku.