Udon z wołowiną 5 smaków

Lepszy niż u Twojego chińczyka – udon z wołowiną 5 smaków ✨

Oceń ten wpis
Składniki

Wołowina:

  • 500 g ładnej wołowiny – np. polędwicy
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • kopiasta łyżka skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • przyprawa 5 smaków
  • szczypta cukru
    + przed smażeniem łyżka oleju sezamowego

    Sos:

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego/rybnego
  • 200 ml wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • mała szczypta chilli
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej
  • 8 tabsów słodzika/inne słodzidło

    + 4 opakowania makaronu udon

  • 2 cebule
  • 1 papryka
  • duża marchewka
  • kawałek pora
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta sezamu
Sposób przygotowania
  1. Cebulę pokrój w piórka, paprykę w słupki, pora na kawałki. Marchewki natnij w 4 miejscach tworząc trójkąty i pokrój w talarki.
  2. Warzywa podsmaż do przyrumienienia na dużej mocy palnika, zdejmij z patelni.
  3. Wołowinę pokrój w cienkie plastry, wymieszaj z sodą,sosem sojowym, rybnym, skrobią, przyprawą 5 smaków i szczyptą cukru, odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie do mięsa dodaj olej sezamowy i wymieszaj.
  4. Składniki sosu wymieszaj, makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oliwie, na dobrze rozgrzanej patelni podsmaż mięso – na dużej mocy palnika, krótko, do mocnego przyrumienienia.
  5. Na patelnię dodaj warzywa, ugotowany makaron oraz sos, podgrzej chwilę razem.
  6. Podaj z sezamem i ew. płatkami chilli.
Wskazówki
Makro

1 z 5 porcji:

  • E (energia): 552 kcal
  • B (białko): 36.6 g
  • T (tłuszcze): 14 g
  • W (węglowodany): 64.6 g
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.