Wątróbka z jabłkami i cebulką w sosie cydrowym

Pyszne odczarowanie wątróbki, soczysta, kremowa i aromatyczna.

Świetnie się sprawdzi u osób
z niedoborami żelaza – wątróbka
jest jego świetnym źródłem!

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
  • wątróbka z indyka – 500g
  • cebula – 130g (1 duża)
  • jabłko -300g (2 małe sztuki)
  • cydr klasyczny – 250ml (1 szklanka)
  • oliwa z oliwek – 10g (1 łyżka)
  • mąka pszenna – 12g (1 łyżka)
  • majeranek – 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
1. Wątróbkę oczyść z błon, dokładnie osusz na ręczniku papierowym.
2. Cebulę pokrój w piórka, jabłka umyj i pokrój na ósemki.
3. Wątróbkę oprósz mąką i przesmaż na rozgrzanej oliwie z obu stron.

4. Wątróbkę zdejmij z patelni i na tej samej patelni zeszklij cebulę. Dodaj odrobinę soli i cukru, by się przyrumieniła,
a następnie dodaj jabłka.

5. Gdy jabłka się przyrumienią dodaj pół szklanki cydru i duś chwilę razem tak, by jabłka zmiękły, ale się nie rozpadły.

6. Na patelnię dodaj wątróbkę i resztę cydru. Duś chwilę do powstania gęstego sosu.

7. Dopraw do smaku pieprzem i otartym majerankiem.

Wskazówki
  • Do smażenia wątróbki przygotuj pokrywkę – lubi strzelać i brudzić kuchnię 🙂
  • Wątróbkę solimy dopiero po podaniu, inaczej będzie twarda.
  • Idealnie komponuje się z ziemniakami lub kaszą gryczaną.
Makro
NA PORCJĘ:
  • E (energia): 282 kcal
  • B (białko): 25.3 g
  • T (tłuszcze): 10.9 g
  • W (węglowodany): 17.7 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.