Wegańskie serowe gnocchi

W 100 % roślinne, przepyszne, kremowe gnocchi w sosie serowym z pieczonym czosnkiem 🧀

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
  • 500g gnocchi
  • 200 ml napoju sojowego
  • pomidorki koktajlowe
  • natkę pietruszki

    Do pieczonego czosnku:

  • 1 główkę czosnku
  • łyżeczkę oliwy
  • szczyptę soli

    Do sosu:

  • 220 ml napoju sojowego
  • 3 plastry Violife o smaku goudy
  • 3 plastry Violife o smaku cheddara
  • szczyptę wędzonej papryki
  • szczyptę czosnku granulowanego
  • sól, pieprz i szczyptę cukru
Sposób przygotowania
  1. Główkę czosnku przekrój na pół, dodaj szczyptę soli, oliwę i zawiń w papier do pieczenia/folię aluminiową. Piecz ok. 30 minut (200 stopni, termoobieg), do miękkości.
  2. W misce wymieszaj napój sojowy, posiekane plastry i przyprawy.
  3. Na patelnię dodaj gnocchi oraz napój sojowy, gotuj na średnim ogniu do momentu aż kluski wchłoną prawie cały płyn.
  4. Dodaj składniki sosu oraz wyciśnięty, pieczony czosnek.
  5. Gotuj do momentu aż powstanie kremowy,  serowy sos.
  6. Podawaj z pokrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi i posiekaną natką pietruszki
Wskazówki
Makro

1 porcja:

  • E (energia): 341 kcal
  • B (białko): 9 g
  • T (tłuszcze): 10.8 g
  • W (węglowodany): 51.2 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.