1. Cebulę posiekaj w kostkę, marchew zetrzyj na drobnych oczkach. Usmaż na oliwie do przyrumienienia. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i chwilę podsmaż razem.
2. Ciecierzycę odsącz z zalewy, rozgnieć widelcem/zblenduj, dodaj uduszone warzywa, przyprawy. Dopraw solą i pieprzem (gdy masa będzie za sucha dodaj odrobinę zalewy z ciecierzycy, gdy będzie zbyt mokra dodaj pół łyżki mąki).
3. Zapanieruj w bułce tartej.
4. Kotleta usmaż na przetartej ręcznikiem papierowym z odrobiną oliwy patelni po warzywach z dwóch stron, do przyrumienienia, podczas smażenia drugiej strony na wierzch wyłóż mozzarellę.
4. Bułkę przekrój na pół, stostuj na suchej patelni od wewnętrznej strony.
5. Wymieszaj składniki sosu. Bułkę wysmaruj sosem, złóż burgera.