Ekspresowy wege burger z ciecierzycy

Pyszny, ekspresowy, lekko pikantny wege burger z ciecierzycy.

Pokochają go nie tylko wegetarianie!

4.7/5 - (Ocen: 16)
Składniki
NA BURGERA:
  • bułkę burgerową/inną
  • ciecierzyca ze słoika – 80g (4 łyżki)
  • marchewka – 45g (pół)
  • cebula – 50g (pół)
  • czosnek – 5g (1 ząbek)
  • pomidor – 60g (pół)
  • ogórek konserwowy – 25g (1 sztuka)
  • czerwona cebula – 20g (kilka plastrów)
  • jarmuż/rukola/coś zielonego – 20g (1 garść)
  • mozzarella light – 30g (2 plastry)
  • mąka pszenna – 6g (pół łyżki)
  • bułka tarta – 8g (1 łyżka)
  • oliwa z oliwek – 5g (1 łyżeczka)
  • *kilka plastrów jalapeno (opcjonalnie)
PRZYPRAWY:
  • pół łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • szczypta chilli
  • pieprz do smaku
NA SOS:
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżeczka majonezu
  • mielona papryka chilli – 1 szczypta
  • szczypta chilli
Sposób przygotowania
1. Cebulę posiekaj w kostkę, marchew zetrzyj na drobnych oczkach. Usmaż na oliwie do przyrumienienia. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i chwilę podsmaż razem.
2. Ciecierzycę odsącz z zalewy, rozgnieć widelcem/zblenduj, dodaj uduszone warzywa, przyprawy. Dopraw solą i pieprzem (gdy masa będzie za sucha dodaj odrobinę zalewy z ciecierzycy, gdy będzie zbyt mokra dodaj pół łyżki mąki).
3. Zapanieruj w bułce tartej.
4. Kotleta usmaż na przetartej ręcznikiem papierowym z odrobiną oliwy patelni po warzywach z dwóch stron, do przyrumienienia, podczas smażenia drugiej strony na wierzch wyłóż mozzarellę.
4. Bułkę przekrój na pół, stostuj na suchej patelni od wewnętrznej strony.
5. Wymieszaj składniki sosu. Bułkę wysmaruj sosem, złóż burgera.
Wskazówki

Zamiast mielonej papryczki chilli fajnie sprawdzi się też sos sriracha 🙂

Makro
Z DODATKAMI:
  • E (energia): 565 kcal
  • B (białko): 26.1 g
  • T (tłuszcze): 17.0 g
  • W (węglowodany): 67.3 g
4.7/5 - (Ocen: 16)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.