1. Soczewicę namocz (ok. 30 minut), zlej wodę i ugotuj na miękko.
2. Ziemniaki obierz i ugotuj.
3. Marchew zetrzyj na drobnych oczkach, cebulę posiekaj w kostkę, z jarmużu wytnij zgrubiałe części.
4. Cebulę podsmaż na oliwie do przyrumienienia, dodaj marchew, szczyptę soli i cukru. Smaż do przyrumienienia.
5. Dodaj jarmuż, przeciśnięte przez praskę czosnek z imbirem. Duś do zwiędnięcia jarmużu, odstaw do ostudzenia.
6. Ziemniaki wraz z soczewicą rozgnieć tłuczkiem, dodaj przyprawy i wcześniej podsmażone warzywa.
7. Zwilżonymi oliwą dłońmi formuj kiełbaski.
8. Piecz na papierze do pieczenia (200 stopni, góra-dół), ok 30-35 minut.
9. SOS: Musztardę, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i miód wymieszaj, dopraw do smaku solą.
10. KAPUSTA: Kapustę poszatkuj, składniki zalewy podgrzej i dodaj do kapusty. Wymieszaj i odstaw do zamarynowania (najlepiej na kilka godzin).
11. Składaj swoje hot dogi – do rozciętej bułki dodaj kiełbaskę, sos, kapustę i prażoną cebulkę.