Wege hot dogi jak z IKEA

Pyszne wege hot dogi – idealne dla fanów tych z IKEA! Aromatyczna kiełbaska, do tego sos miodowo musztardowy, słodkawa kapusta i chrupiąca prażona cebulka.

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
KIEŁBASKI:
  • 8 bułek do hot dogów
  • 4 łyżeczki prażonej cebulki
  • czerwona soczewica – 200g
  • ziemniaki – 250g
  • marchewka – 120g (1 duża)
  • cebula – 2 sztuki (200g)
  • czosnek – 15g (3 ząbki)
  • jarmuż – 40g (2 garście, bez zgrubień)
  • imbir – kawałek 2 cm
  • oliwa z oliwek – 30g (3 łyżki)
  • 3/4 łyżki papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1,5 łyżeczki imbiru suszonego
  • 0,5 łyżeczki garam masala/kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku

MARYNOWANA KAUPSTA:

  • kapusta czerwona – 100g
  • miód – 6g (pół łyżeczki)
  • ocet – 40g (4 łyżki)
  • 1 listek laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • słodzik/cukier – 6 tabletek
  • szczypta soli

SOS:

  • musztarda (najlepiej miodowa) – 6 łyżeczek
  • majonez – 2 łyżeczki
  • miód – 4 łyżeczki
  • 2 małe ząbki czosnku
Sposób przygotowania
1. Soczewicę namocz (ok. 30 minut), zlej wodę i ugotuj na miękko.
2. Ziemniaki obierz i ugotuj.
3. Marchew zetrzyj na drobnych oczkach, cebulę posiekaj w kostkę,  z jarmużu wytnij zgrubiałe części.
4. Cebulę podsmaż na oliwie do przyrumienienia, dodaj marchew, szczyptę soli i cukru. Smaż do przyrumienienia.
5. Dodaj jarmuż, przeciśnięte przez praskę czosnek z imbirem. Duś do zwiędnięcia jarmużu, odstaw do ostudzenia.
6. Ziemniaki wraz z soczewicą rozgnieć tłuczkiem, dodaj przyprawy i wcześniej podsmażone warzywa.
7. Zwilżonymi oliwą dłońmi formuj kiełbaski.
8. Piecz na papierze do pieczenia (200 stopni, góra-dół), ok 30-35 minut.
9. SOS: Musztardę, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i miód wymieszaj, dopraw do smaku solą.
10. KAPUSTA: Kapustę poszatkuj, składniki zalewy podgrzej i dodaj do kapusty. Wymieszaj i odstaw do zamarynowania (najlepiej na kilka godzin).
11. Składaj swoje hot dogi – do rozciętej bułki dodaj kiełbaskę, sos, kapustę i prażoną cebulkę.
Wskazówki
  • Do cebulki podczas smażenia możesz dodać szczyptę cukru – nada złocistego koloru i karmelowego posmaku 🙂
  • Kapusta jest najsmaczniejsze, gdy zamarynuje się kilka godzin – zamiast niej możesz użyć gotowej kapusty czerwonej ze słoika (kupisz ją np. w Aldi/Lidlu).
Makro
1 SPORY HOT-DOG:
  • E (energia): 396 kcal
  • B (białko): 14,3 g
  • T (tłuszcze): 10,9 g
  • W (węglowodany): 56,2 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.