Zupa cebulowa z serowymi grzankami

Aromatyczna francuska zupa cebulowa z dodatkiem białego wina i chrupiącymi serowymi grzankami.

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
NA ZUPĘ:
  • cebula – ok. 7 sztuk
  • czosnek – 15g (3 ząbki)
  • masło – 3 łyżki
  • białe wino (najlepiej wytrawne) – 300 ml (ok. 1,5 szklanki)
  • bulion – 1 litr
  • tymianek – 15g (2 łyżki)
  • listek laurowy – 2 sztuki
  • ziele angielskie – 4 sztuki
  • sól, pieprz, cukier, sos sojowy – do smaku
NA GRZANKI:
  • bagietka francuska –  1 sztuka
  • mozzarella light  – 1 kulka
  • tymianek
Sposób przygotowania
1. Cebulę obierz, pokrój w piórka.
2. Podsmaż na maśle ze szczyptą soli i cukru do przyrumienienia, co jakiś czas zamieszaj. Pod koniec dodaj posiekany czosnek.
3. Cebula ma być mocno rumiana (może przywierać).
4. Gdy cebula będzie rumiana dodaj wino i gotuj na dużym ogniu ok. 5 minut.
5. Dodaj bulion, tymianek, ziele i listek laurowy. Gotuj ok. 20 minut na średnim ogniu.
6. Dopraw do smaku.
7. Bagietkę pokrój na grzanki, dodaj startą mozzarellę i zapiecz do przyrumienienia. Posyp tymiankiem.
8. Zupę podaj z grzankami.
Wskazówki

Cebula podczas smażenia może przywierać – tak ma być 🙂

Makro
1 PORCJA Z 2 GRZANKAMI:
  • E (energia): 288 kcal
  • B (białko): 15.9 g
  • T (tłuszcze): 5.8 g
  • W (węglowodany): 31.9 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.