Zupa rem z zielonego groszku z chilli

Ta zupa znajduje się w moim top 10 ulubionych zup. Mega szybka, pyszna
i sycąca.

A dodatek chilli jeszcze bardziej podkręca jej smak!

5/5 - (Ocen: 2)
Składniki
  • groszek zielony, mrożony – 450g
  • ziemniaki – 400g (4 średnie)
  • cebula – 75g (1 średnia)
  • czosnek – 20g (4 ząbki)
  • oliwa z oliwek – 20g (2 łyżki)
  • bulion drobiowy (WINIARY)/kostka rosołowa – 2 łyżeczki/1 kostka
  • papryczka/przyprawa chilli – 1/3 sztuki/pół łyżeczki
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w kostkę.
2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj warzywa oraz odrobinę soli.
3. Duś chwilę razem. Dodaj pokrojony czosnek, bulion, groszek oraz tyle wody, by zakrywała warzywa.
4. Gotuj razem aż warzywa będą miękkie.
5. Zblenduj na gładki krem. Dopraw do smaku chilli, czosnkiem, solą i pieprzem.
6. Podaj z płatkami chilli i ulubionymi ziołami.
Wskazówki
  • Do zeszklonej cebuli dodaj odrobinę cukru. Skarmelizuje się i nabierze głębszego smaku i aromatu 🙂
  • Do zupy idealnie będą pasowały uprażone nasiona np. dyni czy słonecznika oraz grzanki.
  • Warzyw nie musisz kroić w idealną kostkę – zupę i tak będziesz blendować.
Makro
NA PORCJĘ:
  • E (energia): 172 kcal
  • B (białko): 7.7 g
  • T (tłuszcze): 4.5 g
  • W (węglowodany): 31.7 g
5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.