Cheeseburger bez brudzenia patelni

Tak smaczne i ekspresowe przepisy znajdziesz w mojej diecie ekspresowej – jedz normalnie, bez wyrzeczeń i dbaj o siebie ✨

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
  • bułka mleczna (Lidl)
  • 
mięso mielone z indyka – 150 g
  • ser gouda – 15 g (1 plaster)
  • pomidor – 60 g (1/2 pomidora)
  • ogórki konserwowe – 25 g (1/2 ogórka)
  • cebula czerwona – 10 g
  • roszponka – 10 g (1/2 garści)
  • keczup – 15 g (1 łyżka)
  • majonez wegański GoVege – 1 łyżeczka
  • czosnek – 1/2 ząbka
  • mielona papryka wędzona – 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni (góra – dół). Cebulę pokrój w piórka, ogórka i pomidora w plasterki.
  2. Do mięsa dodaj szczyptę soli, pieprzu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Uformuj kotleta.
  3. Kotleta wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz do ścięcia mięsa (ok. 8-10 minut). Pod koniec pieczenia na wierzch wyłóż ser i podpiecz do rozpuszczenia.
  4. Bułkę przekrój na pół, stostuj na suchej patelni od wewnętrznej strony, do przyrumienienia.
  5. Keczup wymieszaj z majonezem, łyżeczką wody, papryką wędzoną i opcjonalnie szczyptą chilli. Dopraw do smaku szczyptą soli i cukru.
  6. Bułkę wysmaruj sosem, dodaj roszponkę, kotleta, plastry pomidora, ogórka i cebuli oraz górę bułki.
Wskazówki
Makro
  • E (energia): 559 kcal
  • B (białko): 35.8 g
  • T (tłuszcze): 26.9 g
  • W (węglowodany): 40.6 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.