Ekspresowy hummus w dwóch wersjach

Smarowidło na kanapki, w którym się zakochałam – zdrowsza alternatywa
dla masła. To szybsza, ale równie smaczna wersja tego klasyka.

Idealny na kanapki, do tortilli czy jako dodatek do warzyw!

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
WERSJA KLASYCZNA:
  • ciecierzyca z zalewy – 240g (1 słoik)
  • aquafaba (woda ze słoika po ciecierzycy) – pół szklanki
  • czosnek – 20g (4 ząbki)
  • oliwa z oliwek – 20g (2 łyżki)
  • pasta sezamowa tahini – 36g (3 łyżki)
  • sok z cytryny – 12g (2 łyżki)
  • kmin rzymski – 15g (3 łyżeczki)
  • sól i pieprz do smaku
WERSJA PAPRYKOWA:
  • ciecierzyca z zalewy – 240g (1 słoik)
  • aquafaba (woda ze słoika po ciecierzycy) – pół szklanki
  • czosnek – 20g (4 ząbki)
  • oliwa z oliwek – 20g (2 łyżki)
  • pasta sezamowa tahini – 36g (3 łyżki)
  • sok z cytryny – 12g (2 łyżki)
  • kmin rzymski – 15g (3 łyżeczki)
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona – 10g (1 łyżka)
  • papryka słodka wędzona – 5g (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania

1.  Ciecierzycę wraz z resztą składników zblenduj na pastę.

Wskazówki
  • Tak przygotowany hummus przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce.
  • Resztę aquafaby możesz użyć do przygotowania pysznego czekoladowego deseru – przepis znajdziesz TU 🙂
Makro
NA PORCJĘ: 
  • E (energia): 48 kcal
  • B (białko): 1.5 g
  • T (tłuszcze): 3.1 g
  • W (węglowodany): 3.9 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.