Tofu sweet chilli

Chrupiące z wierzchu, oblepione słodko pikantnym sosem – bez gadania, że to fu, sratatata – z tym sosem wszystko smakuje dobrze – spróbuj i się przekonaj ✨

Oceń ten wpis
Składniki
  • pół kostki tofu naturalnego
  • łyżeczkę skrobi ziemniaczanej
  • 2 marchewki
  • pół cebuli
  • łyżkę oliwy
  • 30 g sosu sweet chilli (przepis tu)
  • pół łyżki sosu sojowego
  • szczypta sezamu
  • szczypiorek
  • ryż – u mnie 50g
Sposób przygotowania
  1. Tofu porwij na mniejsze kawałki. Marchewkę pokrój na paski.
  2. Tofu obtocz w mące ziemniaczanej i usmaż na oliwie do przyrumienienia – ma być mocno przyrumienione z każdej strony.
  3. Zdejmij z patelni i na tej samej patelni podsmaż warzywa do przyrumienienia, aż będą al dente (w razie potrzeby dodaj niewielką ilość wody). Dodaj tofu.
  4. Sos sweet chilli wymieszaj z 3 łyżkami wody, sosem sojowym i dokładnie wymieszaj.
  5. Na patelnię dodaj sos, duś do zgęstnienia.
  6. Podaj z ryżem, posyp sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
Wskazówki

Tofu smaż na dużej mocy palnika – ma się mocno przyrumienić.

Makro
  • E (energia): 475 kcal
  • B (białko): 13 g
  • T (tłuszcze): 16.1 g
  • W (węglowodany): 64.1 g
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.